Teater Reflex – vad är det?

Teater Reflex är en folklig teater i förorten, en mötesplats där många människor, unga som gamla, arbetande som arbetslösa, teaternoviser som professionella, med alla slags kulturella bakgrunder, ges rätten till delaktighet i individuellt och kollektivt skapande. Vi finns på Reflexen i Kärrtorp.

Föreningen blir nu tio år, år som fört vidare traditionen från Södra Fot i Skarpnäck och 1980-talets Enskedespel. Under alla år och i alla uppsättningar som sett dagens ljus har vi i olika former bedrivit praktiskt teaterarbete i ett gemensamt skapande. Ett stort kollektiv av medlemmar som älskar teatern som hemvist och uttrycksmedel, har samlat sig till uppsättningar tillsammans med yrkesarbetande i teaterns sfär. Inspirationskällor har varit romaner av Fogelström eller Victor Hugo, pjäser av Brecht eller Shakespeare.

Kent Ekberg har från start varit konstnärlig ledare, inspiratör och regissör för de allra flesta uppsättningarna. Inom svensk teater är han unik. År efter år arbetar han envist med total tillit till den stora gruppen deltagare och deras förmåga att fysiskt gestalta och undersöka olika epoker och miljöer. 

Förra årets stora succé, GUDARNA, tillkom efter att teatern öppnat för samarbete med regissören Emm Davin. Det fortsätter och i en spaning mot framtiden kan vi ana en händelserik utveckling i Teater Reflex tradition. 

Sång, musik, rörelse och dans har alltid varit viktiga ingredienser i vår typ av talad teater, liksom bilderna skapade i den kollektiva gestaltningen där varje deltagare har en egen uppgift. Tillsammans skapar vi scener som likt stora fresker berättar om människans villkor.  Det är en folklig teater som vill förändra världen, tala med publiken och inte till publiken. På vägen förändras vi själva – för att förverkliga en uppsättning måste vi tåla varandra, ha tillit till varandra, börja älska varandra.
 ”Ur det kollektiva sträcker sig enskild sorg, hunger och desperation som blandas med den trygghet som gemenskap innebär.”  Det skrev Lars Ring i SvD 2010 i en recension av Kents första stora uppsättning på Reflexens scen, Mina drömmars stad, efter Per Anders Fogelströms roman.
De orden kan också gälla som grundton idag, tio år senare, för den kommande iscensättningen av Tiggaroperan på Teater Reflex. Det är den folkliga balladopera av John Gay från 1728 som låg till grund för Tolvskillingsoperan av Bertolt Brecht.

MEDLEM
Som medlem i föreningen stöttar du Teater Reflex. Medlemskap kostar 150 kr /år, du kan också bli  ”Livstidsmedlem” för 1500 kr.
Gör så här:
Swisha summan till: 123 629 23 61 eller  betala till Teater Reflex BG 403-7230.
Skriv gärna namn och epost så att vi kan nå dig, om det inte går så maila oss gärna på info@teaterreflex.se och berätta att du betalat in medlemsskap.

Verksamheten på Teater Reflex genomförs i samarbete med ABF Stockholm.

Om du vill komma i kontakt med oss, kontakta Kajsa Nordin, producent: 070 461 09 40, kajsa@teaterreflex.se